Angstklachten behandeling bij Psycholoog Deventer

Angst en controle

Angst en controle (vooral het verlies daarvan) hebben alles met elkaar te maken. Je bent bang op het moment dat je niet weet wat er kan gaan gebeuren en je geen zekerheid voelt of jij dat wat er gaat gebeuren wel aankunt. Angst helpt je de kans op het herstel van die controle te vergroten. Het zet je op scherp, verhoogt je adrenaline, je bent alerter, sneller, scherper.

In de regel is de balans tussen angst en controle heel evenwichtig. Je bent bang of zorgelijk op het moment dat daar aanleiding toe is. En je bent rustig, ontspannen en vrij van zorgen op het moment dat dat kan.

Zo nu en dan raakt de balans verstoord, bij iedereen. Mensen maken zich overdreven zorgen of zijn erg bang voor iets dat waarschijnlijk niet echt kan gebeuren. Je piekert, hebt een slapeloze nacht, misschien houdt het je even in zijn greep, en dan kun je weer door.

Angst beheerst je leven

Maar jij niet. Bij jou is de balans helemaal weg. Je bent bang, de angst beheerst je leven. Letterlijk: het bepaalt wat je doet, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. En wat doe je? Je probeert de balans van controle te herstellen. Daar heb je zo je eigen manieren voor bedacht.

De één vermijdt het object van angst, de ander ontwikkelt schijncontrole bijvoorbeeld door bepaalde handelingen ritueel te doen. Je angst controleren is een dagtaak. Waarschijnlijk kost het je heel veel van het gewone leven: vrienden, werk, relaties.

Angst zit in de weg

Veel mensen met angstklachten hebben een heel dubbel gevoel ten aanzien van die klachten. Aan de ene kant weet je dat ze je in de weg zitten, je weet dat het onredelijk is wat je voelt en doet en denkt. Maar aan de andere kant is je leven zoals je het nu geregeld hebt veilig en bekend. Je angst is, gek genoeg, ook een anker.

Naast dat je bang bent, ben je ook bang voor je leven zonder angst. Die gevoelens worden vaak vergeten, in mijn behandeling is ook daar plaats voor.

Zonder angst

De basis van de behandeling is dat ene plekje in je gevoel en gedachten dat weet dat je angst en de controle die je wilt niet redelijk zijn. Het is niet zo dat je het contact met de werkelijkheid helemaal kwijt bent: je redeneert op een of verscheidene thema’s verkeerd – en dat weet je zelf ook.

Vanuit die kiem van redelijkheid kun je jezelf heel goed helpen. Je zult merken dat je verrassend snel uit je huidige situatie groeit en de middelen krijgt waarmee je ook in de toekomst ontspannen en plezierig kunt leven zonder angst.

Wat kan Psycholoog Deventer voor jou betekenen?

Wil je weten wat wij voor jou kunnen doen of heb je vragen? Neem dan contact op voor persoonlijk en deskundig advies. Je kunt ons bereiken op 0570 – 57 22 18 en wij hebben geen wachtlijst.