Relatietherapie Deventer

EFT is succesvol

Emotionally Focussed Couple Therapy is een hele succesvolle manier om je door een moeilijke periode in een relatie te loodsen. De basisgedachte is dat jullie zijn vastgelopen in conflicten (of juist van elkaar verwijderen) omdat jullie steeds maar weer op dezelfde negatieve manier op elkaar reageren. Dat tast een heel basaal gevoel van verbondenheid en veiligheid aan. En dat gaat van kwaad tot erger.

Jullie reageren allergisch op bepaalde aspecten van elkaar. Of jullie zonderen je juist af. En hoe langer dit patroon bestaat hoe meer jullie relatie erdoor ‘besmet’ raakt. Uiteindelijk draaien jullie elke keer weer hetzelfde riedeltje af. Jullie zijn moe; moe om nog te ‘strijden’, moe om het anders te doen.

Met Emotionally Focussed Couple Therapy laat ik bij relatietherapie Deventer zien wat jij en je partner met elkaar aan het doen zijn en hoe dat voor elkaar voelt.

Het is niet mogelijk om bij ons alle drie in relatietherapie te gaan. Dit is niet mogelijk bij Michelle Giesbert maar wel bij Annet Visser en Allard van den Brink.

In beweging en verandering

Jullie reacties op elkaar zijn bijna instinctief. Het gaat zo snel, en ook al wil je het deze keer anders doen en ga je je niet wéér zo op de kast laten jagen – het gebeurt toch. Dat komt omdat de basis emotioneel is. We gaan die emoties vinden, bespreken en uitdiepen. Met elkaar.

Je zult merken dat jij en je partner heel primaire behoeften hebben naar elkaar en dat die heftigheid van reageren (of juist in jezelf keren) alles te maken heeft met bijvoorbeeld angst voor verlating, angst niet de moeite waard te zijn, angst voor kritiek, voor afwijzing.

Met relatietherapie Deventer richt ik me op het vergroten van veiligheid en intimiteit en breng via de emoties beweging en verandering.

3 fases in relatietherapie

Jullie zullen bij Relatietherapie Deventer 3 fases doorlopen:

  1. Doorbreken patronen: we zorgen dat het niet meer zo uit de hand loopt. Voordat we ook maar iets kunnen doen, zullen we de patronen doorbreken die jullie nu gevangen houden
  2. Verkennen van jezelf en de ander: we geven verdieping. Nu jullie weer in gesprek kunnen komen, kunnen jullie ook weer kwetsbaar zijn en jezelf en elkaar opnieuw ontdekken
  3. Plannen maken: en tot elkaar komen

Fase 1 – doorbreek de patronen

Jullie lopen vast. Elk gesprek, elke poging tot contact mondt uit in hetzelfde: ruzie, elkaar najagen, of ieder op zijn eilandje.

  • Ruzie

Het knalt. Jullie gaan tegen elkaar in. Vindt de ander dit, dan vind jij onherroepelijk dat. En jullie weten allebei van geen wijken.

  • Elkaar najagen

Het komt vaak voor dat de één de ander najaagt. Die wil iets van de ander: een reactie, een gesprek, ruzie, wat dan ook. En die ander vlucht weg — letterlijk in uithoekjes in huis; op zolder achter de computer, in de garage, op de hobbykamer.

  • Ieder op zijn eilandje

Niemand jaagt. Niemand knalt. Het is stil in jullie huis. Stil, en vreselijk eenzaam. Deze patronen zijn hardnekkig en meestal weet je het ook niet van jezelf. Pas in de behandeling bij Relatietherapie Deventer komt het naar voren en kun je er mee aan het werk. Wat nog lastig is: iets wat er in jaren is ingesleten, ‘slijt’ je er niet één-twee-drie weer uit. We moeten die patronen doorbreken om verder te kunnen.

Fase 2 – verkennen en erkennen

Nu jullie niet meer vast zitten in jullie contactpatroon, kunnen jullie aan het werk. Overigens, met het doorbreken van die patronen hebben jullie heel veel bereikt — stellen die in deze fase aankomen vallen nog maar zelden terug.

Het werk dat jullie nu moeten verzetten is niet licht. Het is lastig jezelf kwetsbaar op te stellen, als je al weet wat er diep van binnen speelt. Met relatietherapie Deventer behandelen we de diepgewortelde emoties die je als mens bepalen. Wensen die je hebt, wat je nodig hebt om jou te zijn, waar je nog ‘onaf’ bent, wat je schaduwkant is.

Geen lichte fase, wel verlichtend; want door die zware verzwegen onderwerpen te kunnen bespreken, valt er een last van jullie relatie.

Fase 3 – plannen maken

De problemen die jullie dachten te hebben blijken nu kleinigheden en lossen jullie vrij makkelijk op. Het is tijd vooruit te gaan, plannen te maken samen. Een vakantie, leuke dingen doen, samen de wereld in.

Wat kan Psycholoog Deventer voor jou betekenen?

Wil je weten wat wij voor jou kunnen doen of heb je vragen? Neem dan contact op voor persoonlijk en deskundig advies. Je kunt ons bereiken op 0570 – 57 22 18 en wij hebben geen wachtlijst.